Deze zomer brak bij 2 woningcorporaties, woonstichting Hulst en Groenwest Wonen, brand uit als gevolg van de zonnepanelen. Tijd om wat zaken op een rij te zetten. Het is een eerste score, omdat de onderzoeksrapporten op basis van de brand nog niet verschenen zijn.
Waar was brand, soort installaties en wat was de oorzaak?
Ik vond zes branden in 2017 en 2018, zie overzicht hieronder. Het zijn relatief vaak nieuwbouwwoningen met in-daksystemen of daken met panelen over de hele breedte (3 van de 6). De oorzaak zit of wordt vermoed tussen de panelen en het dak. En logischerwijs ging het mis in maanden met veel zon.
Oorzaken
In een sterk overvraagde markt, is slecht installatiewerk het belangrijkste aandachtspunt.
Diverse experts spreken op internet over oorzaken, die ik deels herken:
- Jaap Baarsma, voorzitter van Holland Solar, zegt dat de installatie waarschijnlijk niet goed was. ,,Vaak gaat het om een fout in het ontwerp of in dit geval hoogstwaarschijnlijk bij de aanleg. De panelen kunnen bijvoorbeeld niet goed zijn gelegd. Hierdoor kan een vlamboog zijn ontstaan.” Dit is een onbedoelde reactie in de elektrische installatie, die ontstaat als tussen twee elektroden een elektrische lading wordt geleid.
- Een expert van de brandweer Friesland noemt accu’s en omvormers met kinderziekten . Dat kan ik slecht plaatsen omdat accu’s bepaald nog niet vaak worden toegepast, en omdat de plek van ontstaan van de brand dan een andere zou zijn. Bij de omvormer zou het moeten liggen aan een slechte installatie, niet aan het product zelf.
- Zonnepanelen.net noemt de junction box, een kunststof aansluitkast waarin de bekabeling is bevestigd. “Bij een hoge zoninstraling kunnen de contacten en diodes in de junction box behoorlijk heet worden. Het is van belang dat er op elke diode in deze junction box een goed koelelement is gemonteerd. Dit wordt meestal uit aluminium vervaardigd. Een slechte koeling zorgt voor een hoge weerstand en daardoor een lager rendement. Er wordt nog wel eens bespaard op de kwaliteit van de junction box, waardoor er risico op ontstaan van vlambogen bestaat en het geheel zodoende brandgevaarlijk wordt.” Ook andere partijen noemen dit, en het was een reden voor een grote terugroepactie van panelen een aantal jaar geleden.
Wat kunt u doen als opdrachtgever?
- Stel algemene eisen in bestek die verwijzen naar geldende normen rond een goede installatie.
- Doe voordat de panelen worden geplaatst een ontwerpcontrole. Bekijk met de installateurs de gebruikte bekabeling. The devil is in the detail. Er zijn normen en leveranciers-instructies voor welke connectoren van welke kabels kunnen worden aangesloten op welke panelen. De installateur dient overtuigend aan te tonen dat hij dit goed doet. Desgewenst kunt u aangeleverde informatie ter controle voorleggen aan mij of uw eigen technische zonne-energie-adviseur.
- Bij indak-systemen: zorg voor voldoende ventilatie. Een aandachtspunt is de brandbaarheid van materialen in de buurt van panelen, zoals waterdichte folie en isolatiemateriaal.
- Laat de installateur foto’s maken van de panelen op het dak. Standaard vragen we een hoop foto’s. Dat vinden installateurs niet fijn, maar het is wel nodig om snel op afstand te kunnen zien of het goed is gedaan. Van belang is voor de panelen en de omvormer met name:
- de bevestiging van panelen op de onderconstructie,
- vereffening van alle metalen gestellen zichtbaar,
- locatie en wijze van aansluiten op aarding,
- type en kerndiameter van de kabel,
- dc-tracé (van panelen naar omvormer) zichtbaar,
- alle dc-kabels en connectoren zijn zichtbaar opgebonden en aangedraaid,
- plek omvormer en installatiewijze en ventilatiemogelijkheden zijn duidelijk en conform instructie van leverancier.
- Laat een onafhankelijke partij (periodiek) opleveringscontroles doen op basis van Nen 1010 en nen3140(elektrische installaties), Nen62446 (pv-systemen), NTA 62446-3 (procedure voor het controleren van pv-systemen).
- U kunt het onderzoek van Hulst en Groenwest Wonen afwachten. Zodra dit bekend is, pas ik dit blog aan.
Gevonden berichten rond brand door zonnepanelen, o.b.v. zoeken via google en solarmagazine.nl (het vakblad voor de zonne-energie-branche)
- Augustus 2018. Vijf nieuwbouwwoningen in Vinkeveen van Groenwest wonen. Het betreft een in-daksysteem, de panelen liggen in de dakconstructie.“Onduidelijk is of de brand door oververhitting of kortsluiting is ontstaan. De oorzaak kennen we nu nog niet”, benadrukt woordvoerster Sybella Dost tegenover het AD.
- 4 juni 2018. Boommarter in Apeldoorn. “,,De brand is ontstaan tussen de zonnepanelen en het dak. Het was geen uitslaande brand. De brandweer onderzoekt of kortsluiting in de panelen de oorzaak is. ”
- 1 juni 2018. Houtwal in Lemelerveld Overijssel. “De brandweer doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand, maar vermoedelijk gaat het om kortsluiting.”
- 28 mei 208 Heiloo. Nieuwbouwwoningen. Panelen volledig over de breedte geplaatst.
- 22 juni 2017. Schuur in Drachten. “De brand liet gapende gaten in het dak achter, waardoor het vermoeden bestaat dat de brand in de zonnepanelen is ontstaan.”
- 18 juni 2017. Woningstichting Hulst. Het betreft 45 nieuwgebouwde woningen zonder gasaansluiting, de panelen liggen geintegreerd in het dak. De oorzaak is nog niet bekend, deze wordt in september verwacht.