Wat staat er in de media?
Aan de media kan je het wel overlaten om huurders met zonnepanelen onterecht bang te maken. Medio maart kwam het AD met een artikel dat één energiemaatschappij vanaf 2027 én een lage terugleververgoeding gaat hanteren, én terugleveringskosten blijft hanteren. Dit zou leiden tot een forse verlaging van de inkomsten.
De Woonbond en soms Aedes maken in hun communicatie overigens precies dezelfde aanname: én lage terugvergoeding én terugleverkosten. Hiermee proberen ze een uitzonderingspositie voor huurders te bewerkstelligen. Helaas leidt het ook tot veel boze huurders, die bang zijn dat hen iets afgepakt gaat worden.
Hoe zit het nu echt
- De Tweede Kamer heeft al eerder een motie aangenomen dat men een verbod wil op terugleveringskosten zodra de saldering stopt.Ook is er altijd, zelfs door de VVD en BBB, gezegd dat zonnepanelen betaalbaar moesten blijven.
De Tweede Kamer heeft meteen na het bericht in het AD ook al gereageerd op het artikel met de strekking dat dit toch niet de bedoeling kan zijn.
Ik pleit voor enige rust en iets minder chocoladeletters in de media en lobby, en wat tijd voor de regering om invulling te geven aan de vrij heldere beloftes aan huurders.
Veelgestelde vragenlijst
Voor woningcorporaties die hier last van hebben heb ik als onafhankelijk adviseur dit lijstje met antwoorden op veelgestelde vragen. Hier staan antwoorden in op vragen als:
- wat zijn die terugleverkosten?
- zijn zonnepanelen nog wel voordelig (met aanpasbare rekenvoorbeelden)?
- kan ik de stekker eruit trekken? (ja, maar dan moet u nog steeds betalen)
- waar kan ik de corporatie op aanspreken? (op de technische werking)