In diverse projecten van opdrachtgevers kom ik problemen tegen. Alhoewel nationale regelgeving en mijn bestekken één en ander afdekken, is in de praktijk toch weinig aandacht voor veiligheid en esthetiek:
- Veiligheid
- veiligheid bij de aanleg. Jaarlijks vallen er doden bij aanleg van pv-panelen. Zeker bij inhuur van zzp-ers als onderaannemer is van belang dat de opdrachtnemer de veiligheidseisen doorlegt en er toezicht wordt gehouden.
- veiligheid in de groepenkast.
- Het mooiste is een nieuwe groep onder een bestaande aardlekschakelaar (als die er nog geen vier heeft), of een nieuwe aardlekschakelaar met groep, of een aardlekautomaat (groep en aardlekschakelaar in één). Dat kost inclusief bekabeling ongeveer 300 euro.
- Ik zie opdrachtgevers twijfelen over toepassing van een ABB- zonnestroomverdeler, de Hager-subverdeler of iets vergelijkbaars. Dit betreft een apparaat waarmee ergens in de woning een bestaande groep wordt gesplitst in twee groepen (bijvoorbeeld boven op zolder bij de groep voor de wasmachine). Voordeel is dat er dan geen kabel hoeft te worden getrokken – al zou ik monitoring via wifi of powerline niet aanraden, dus wellicht toch een kabel nodig. Probleem is met name dat er nog geen langjarige ervaring mee is.
- Er zijn ook merken verdelers in de markt zonder aardlekschakelaar, deze zijn daarmee naar mijn informatie onveilig. Ik heb wel eens dit gezien (2 groepen en stopcontact op 1 groep, zonder aardlekschakelaar of iets erbij). Na enige discussie en mijn aanbod om even te verifiëren bij Isso of dit zo mocht, verving de installateur het kastje toch maar zelf.
- Er zijn helaas ook installateurs die zonnepanelen niet aansluiten op een eigen groep, en een verhaal houden dat dit zo mag.
- Zie hier een volledige presentatie van Isso over veiligheid bij zonnepanelen.
- wat kan de hoofdzekering aan? Niet prettig is als op een zonnige dag het systeem meer vermogen levert dan de hoofdzekering aan kan. Dit kan met name bij de collectieve meter van flats problemen geven. Op deze site staat een helder overzicht.
- juiste bemetering, aanvragen slimme meter: vaak vergeten installateurs de installaties aan te melden op www.energieleveren.nl. Ik ben voorstander dat elke woning een slimme meter krijgt: de opbrengsten zijn helder, de verrekening met het energiebedrijf gaat altijd goed en het is een mooi startpunt voor extra energiebewustzijn. Meer informatie in deze folder (geschreven voor huurders). Inmiddels heb ik bij drie van de vier grote netbeheerders (Liander, Enexis en Delta) een accountmanager die na een paar maanden vriendelijk vertelt of installaties zijn aangemeld en of huurders de slimme meter ook hebben genomen. Heel prettig. Als u er één weet bij Stedin hou ik me aanbevolen!
- wat kan het net aan? In enkele plaatsen in Groningen levert het plotseling plaatsen van veel panelen problemen op voor het netwerk. Het goed aansluiten van zonne-systemen op verschillende fasen bij naastliggende woningen is onder andere van belang, zie hier een folder van Liander.
2. Esthetiek
- Bekabeling buiten langs de gevel is makkelijk en geeft weinig rommel voor de huurders, maar vaak wil de verhuurder dit niet. Van belang is om dit in bestekken te omschrijven en duidelijk op toe te zien in de uitvoering.
- Panelen worden lelijk geplaatst. Dit onderzoek geeft een leuk beeld van hoe lelijk en mooi zonne-energie kan zijn. Voor plaatsing op eengezinswoningen raad ik corporaties aan praktische keuzes te maken welke van de in dit document beschreven constructies wel en niet zijn toegestaan.
- Zeker bij renovatie van daken is gebouwgeïntegreerd te prefereren. Er zijn steeds meer mooie zonnepanelen-pannen, in-dak-oplossingen (i.p.v. op dak). Hier een uitgebreid Europees rapport met inspiratie, projecten en leveranciers. In een volgend blog ga ik in op enkele Nederlandse producten en projecten. Door u in te schrijven op de nieuwsbrief (onderaan) blijft u op de hoogte.
Natuurlijk heeft zonnighuren dé oplossing om ellende te voorkomen:
- met deze handleiding kunnen uw opzichters zelf de belangrijkste problemen vroegtijdig signaleren
- desgewenst verzorgen wij door heel Nederland opleveringscontroles, en op afstand kunnen we op basis van foto’s ook het een en ander zien. Ook voor projecten waar we niet zelf de aanbesteding hebben verzorgd.