De SCE-regeling (nieuwe postcoderoos): wat kunnen woningcorporaties ermee

U bent te laat, maar nog op tijd voor volgend jaar

1 april zag de nieuwe SCE-regeling (voorheen: postcoderoos) het levenslicht. Heel veel woningcorporaties zijn de maanden daarvoor benaderd door bedrijven als de Zoncorporatie, Innax, Lens, Wocozon omdat het dé gouden kans was. En ze moesten snel een overeenkomst tekenen, want op 1 april zou de pot snel leeg zijn. Nu de pot voor dit jaar leeg is, is het tijd om de (tussen)balans op te maken en plannen te maken voor volgend jaar.

Makkelijk (?) het hele dak volleggen

Het grote voordeel van de SCE-regeling is dat er makkelijk op één aansluiting een vast subsidietarief te krijgen is. Zo is het technisch makkelijk het hele dak vol te leggen, wordt er weinig van huurders gevraagd (lid worden van een coöperatie, geen ingreep in de woning) en in theorie voordeliger dan via andere regelingen (SDE++, salderen).

Het grote nadeel voor woningcorporaties is echter dat de subsidie alleen aangevraagd kan worden door een coöperatie. Huurders moeten dus samen zo’n coöperatie vormen. Branchevereniging Aedes heeft tegen dit vehikel geageerd, maar vooralsnog zonder succes.

Dit betekent dat iemand die coöperatie op moet richten, financiering moet aantrekken, huurders moet vragen lid te worden van de coöperatie, de installaties moet plannen etcetera. Dit mag één landelijke coöperatie zijn. En daar kwamen een aantal slimme installateurs die aangaven: wij gaan die coöperatie wel oprichten, en dan bouwen we meteen de installaties. Voor corporaties wel fijn, gewoon zaken doen met een installateur en niet meer zoals voorheen met een bestuur van enthousiasme vrijwilligers van een lokale coöperatie. Voor de installateurs ook; als zij de subsidie krijgen, moeten zij het wel gaan bouwen…

Tabel: vergelijking zelf investeren of externe investeerder o.b.v. salderen, en de nieuwe postcoderoos/SCE-regeling.

 

Issues in de uitvoering?

Nu de eerste aanvragen gedaan zijn, van o.a. de Zoncorporatie , Innax o.a. hier, Lens, Wocozon hier en hier, gaan we zien wat er van de plannen terecht komt (in de aanname dat de subsidies door RVO worden goedgekeurd). Ik ben met name benieuwd hoe ze de volgende issues gaan tackelen:

  • Financiering extern. “Wij regelen alles, ook de financiering” hoorde ik vaak. Dat is mooi, en ik ben benieuwd hoe banken kijken naar dit soort constructies. De coöperatie “is nog niks”; er zijn leden, er is een subsidie-aanvraag, er is een geleend dak. Maar geen eigen vermogen. Kan een bank dat volledig financieren?
  • Financiering door de woningcorporatie? Eén partij stelde simpelweg dat de corporatie hen, een commercieel bedrijf, het geld moest geven – zij zouden dan wel panelen gaan inkopen en als het goed ging, bleef er onder aan de streep geld over voor hun huurders…. Mag dit van de autoriteit woningcorporaties? Is het wenselijk? Hoe beheers je dat het bedrijf er niet vandoor gaat met het geld? Veel vragen, nog weinig antwoorden gezien.
  • Aansluiting op het net. Supermooi dat de daken helemaal vol gelegd kunnen worden. Alleen hoe zit het met de aansluiting op het net. Is hier capaciteit voor? Wat worden de kosten, zowel qua investering als jaarlijks?
  • Eengezinswoningen: een huurder zal een coöperatie op zijn dak wellicht niet leuk vinden. Hij kan zelf geen panelen meer plaatsen, geen dakopbouw, is wellicht bang voor brandgevaar/straling, … Hoe zit het juridisch als iemand in de straat zijn kont tegen de krib gooit? Is dit te kwalificeren als noodzakelijk onderhoud wat een huurder moet toestaan?
  • Organisatiekosten. Naast het oprichten van de coöperatie zijn er jaarlijkse kosten voor verrekening van voordeel met de huurders (die lid worden). Wie gaat dit doen en wat kost dit jaarlijks in de praktijk?
  • Verzekerbaarheid. Met name op daken van appartementencomplexen is een en ander te doen rond verzekerbaarheid. Wie is straks waarop aanspreekbaar? Is de coöperatie deugdelijk verzekerd?
  • Ordening op het dak. Het klinkt mooi, het hele dak vol laten leggen door een externe partij. Maar hoe zit het met aanwezige installaties, afstand tot de valbeveiligingslijnen, eventuele toekomstige wensen van de corporatie met het dak (warmtepompen, zonneboilers, …)? Hoe lang gaat de dakbedekking nog mee, en wat gebeurt er als deze vervangen moet worden of er onderhoud nodig is? Allemaal zaken die in een overeenkomst rond verhuur van het dak aan de orde moeten komen.
  • Splitsen van stroom naar collectieve meters en het net. Als de installatie wordt gelegd op hoogbouw kan de stroom middels een stroomverdeler gesplitst worden naar de collectieve meter en het net. Hoe dit technisch wordt uitgevoerd, heb ik nog niet in detail gezien. Daarbij is dan niet helder hoe het meetelt in de energielabels. Als aangesloten op de CVZ telt het mee, als aangesloten op de SCE niet, maar hoe zit het in een “dynamische” situatie?
  • Afrekening van lidmaatschap. Gaat de corporatie namens de coöperatie het lidmaatschapsgeld innen? Doet de coöperatie dat? Een installateur.
  • Modellen met dakhuur waarbij de winst uit de postcoderoos wordt geminimaliseerd (voorkomen vennootschapsbelasting). De corporatie gebruikt de dakhuur vervolgens om de servicekosten te verlagen voor de huurders. Hoe e.e.a. gaat in de uitvoer is best wel een dingetje, ook omdat alles weer weerslag heeft op de participatiegraad van de bewoners, zo geeft Wocozon aan.

Voordeel voor de huurders: wat blijft er onderaan de streep over?

Bij een coöperatie werkt het zo dat de leden verdelen wat er onder aan de streep overblijft. Genoemd werd 24 euro per jaar per huurder met 3 panelen. Dat is wat minder dan het voordeel met de – huidige – salderingsregeling, waar ik uitkom op 100 euro per set van 3 panelen (zie onder ***). Natuurlijk wordt dat voordeel minder als de salderingsregeling wegvalt, echter per saldo verwacht ik dat dit wel goed gaat.

Daarnaast: als het allemaal net even tegenvalt met de SCE-projecten is die 24 euro per jaar voordeel volgens mijn calculaties snel weg. Zeker ook als de tarieven in 2022 lager worden.

 

Goede kans voor VvE’s, alleen wie gaat ze organiseren?

Voor VvE’s is de regeling veel makkelijker. Ze kunnen zelf de subsidie aanvragen, daarna een installateur selecteren, eventueel kunnen ze financiering aantrekken van het Nationaal Energiebespaarfonds.  Kosten én baten komen allemaal op de rekening van de VvE. Er is dus geen coöperatie nodig. Een ideale kans! Echter: wie gaat VvE’s langs om ze dit te vertellen? Het bundelen van de vraag is een schone taak, en corporaties met veel gemengde VvE’s zouden vooraan moeten staan om deze taak op te pakken. Althans, dat vind ik. Sommige corporaties vinden dat het tijd is om die woningen te verkopen en er verder zo weinig mogelijk energie in te steken… 😉

Kan het verdienmodel volgend jaar uit met minder subsidie?

Als het aan het planbureau voor de leefomgeving ligt, is er volgend jaar 20 procent minder subsidie per kWh. O.a. omdat er al zoveel energie-cooperaties zijn, en oprichtingskosten derhalve niet meer aan de orde zijn, aldus het planbureau. De branchevereniging van coöperaties luidt alvast de noodklok.

Het doel is de pot per 1 maart 2022 weer open te stellen, het budget is nog onbekend.

Resummerend:

  • Dit jaar gaan we hopelijk zien wat er terecht komt van de diverse subsidie-aanvragen.
  • Let op uw VvE’s en attendeer ze op deze regeling.
  • Heeft u al SCE? Laat een kritische adviseur even meekijken hoe het precies gaat worden uitgevoerd. U weet me te vinden.

Link naar (commerciële) informatie van aanbieders (ik heb hier geen belang bij, en ben ook niet van alle modellen overtuigd. Maar kijkt u vooral zelf)

  • de Zoncorporatie
  • Innax
  • Lens
  • Wocozon
  • Ontbreekt uw propositie? Stuur me een mailtje met een link naar uw website. Ik plaats elk serieus verhaal, zonder kosten. Over of het naar mijn oordeel serieus is, ik kijk bijvoorbeeld of u al een substantiële overeenkomst hebt met woningcorporaties, ga ik niet in discussie :-).

*** (Stel 6 zonnepanelen van 350 wattpiek 1.837 kWh per jaar a 21 cent =385 euro. Stel de corporatie vraagt een bijdrage van 2.50 euro per paneel per maand, dus 180 euro per jaar. Voordeel is 205 euro bij 6 panelen, dus 100 euro bij 3 panelen).