Steeds meer corporaties willen zonnepanelen naast eengezinswoningen, ook toepassen op appartementencomplexen. Veel lagere flats (3 tot 4 hoog) lenen zich goed voor het plaatsen van 4 tot 8 panelen per appartement. Twee zaken zijn echter essentieel.
Hoe (wanneer) wordt de kabel aangelegd?
In het kort zie ik drie mogelijkheden:
- Door het portiek. Met name voor wat oudere portieken waar toch al allerlei bekabeling is aangebracht in het portiek, is dit een optie. Het voordeel is evident; niet iedereen hoeft mee te doen en de corporatie kan dus makkelijk een bijdrage vragen op basis van het principe “graag of niet”
- Door de meterkasten, maar zonder bijdrage van huurders. In diverse projecten waar geen bijdrage gevraagd wordt, lukt het om de bekabeling door de meterkasten te krijgen. Dit is wel een proces van lange adem. In elke flat zit wel een bewoner op de derde verdieping die nooit thuis is, de deur niet open doet, het niet vertrouwt, … Gelukkig raken installateurs er steeds meer bedreven in ook deze huurders mee te krijgen.
- Mantelbuizen bij renovatie. Renovatie is hét moment om voorbereidingen voor zonnepanelen te treffen. Sommige corporaties geven bij renovatie bewoners direct de optie te kiezen voor ofwel het isolatiepakket, ofwel isolatie plus panelen. Voor uitvoering van zonne-energieprojecten adviseer ik meestal dit niet geheel bij de renovatie-aannemer af te nemen. De ervaring is dat deze partijen veel duurder zijn dan specialisten, en minder bedreven zijn in monitoring en beheer. Van belang is dus een goede splitsing te maken rond wie wat doet.
Hoeveel panelen per appartement?
Afhankelijk van de ruimte op het dak, en of iedereen meedoet, zijn vaak 3 tot 6 panelen per appartement te plaatsen. Relevant is dat een investering in 3 panelen, per paneel vaak veel duurder is dan 6 of 8 panelen. Ook is relevant dat soms een bepaald vermogen aan zonne-energie, maakt dat extra RVV-subsidie in zicht komt. Goed kijken naar de mogelijkheden op het dak, en hieraan rekenen dus.